User login

Andy MacDougall's 2007 Shop Talk Lunch Table Quiz

(March 2007) posted on Mon Mar 05, 2007

Answers!


By Andy MacDougall

Note: Original Quiz appears in the March 2007 edition of Screen Printing magazine, page 42.

1. Match the job to the most appropriate mesh (try for the combo where they all fit).

a. Four color, 85 lines/in., UV 1. 230
b. White on dark shirt 2. 305
c. 24-k gold ceramic 3. 80
d. Metallic on poster 4. 390
e. Water-based on paper 5. 110
f. Scratch-off ink 6. 195

ANSWERS: a-4, b-5, c-2, d-6, e-1, f-3
(each correct match worth 1 point)

 

2. List the country of origin of the following equipment manufacturers

a. Thieme
b. Atma
c. M&R
d. Sakurai
e. SIAS
f. Svecia
g. Kippax
h. SPE
i. Hanky
j. Hopkins

ANSWERS: a. Germany, b. Taiwan, c. USA, d. Japan, e. Italy, f. Sweden, g. UK, h. USA, i. Taiwan, j. USA
(10 points)

 

3. Classify the four main types of screen inks by the method in which they dry or cure.

ANSWERS:
Evaporation (water or solvent-based inks)
Catalytic reaction (two-component inks)
Heat setting (plastisol ink)
Exposure to Ultraviolet light (UV curable inks)
(4 points)

 

4. Name five variables that will affect exposure time.

ANSWER: Light distance, light type/intensity, emulsion, mesh color, coating pattern, film thickness/material, glass thickness
(5 points)

 

5. Assume ink coverage of 400 sq ft/gal, run length of 250 pieces, image area of 18 x 22 in., and three colors (first color is a full background flood, second and third colors together total 75% coverage). How much total ink will you need?

ANSWER:
18 x 22 = 396 sq in. x 250 = 99000 divide by 144 = 687.5 sq ft
687.5 x 1.75 (b/g 100% plus 75% coverage) = 1203.125 sq ft
1203 divided by 400 = 3.0078 or three gallons
(5 points)

 

6. What does the term "triple durometer" refer to?

ANSWER:
Squeegee blade with three pieces of material bonded that have three different hardnesses, the center is stiff, the outside printing edges are softer.
(5 points)

 

7. Next to the atomic bomb, one invention the allies had in WWII was credited as a major influence in ultimate victory. Hint: It was a screen-printed product.

ANSWER: Proximity fuses in shells and bombs-one of the first printed circuits.
(5 points)

 

8. Vacuum is on, off-contact is correct, ink is fine, stencil is fine, but the !@#$ print is blurred. What could be wrong? List three main culprits.

ANSWER: Rounded squeegee, too much pressure, squeegee flopped over/bad angle, print too close to frame edge, mesh open area too great, and flood coating too thick.
(5 points)

 

9. What does not belong in this list?

a. Ceramic tiles
b. Stop signs
c. Stereo faceplate
d. Watch face
e. Beer bottle
f. Microwave control touchpad
g. Logoed Lycra bike clothing
h. Journey greatest hits CD

ANSWER: g. Lycra is usually printed using a dye-sublimation transfer output on an inkjet printer. All the others are screened products.
(5 points)

 

10. For bonus points, answer the following question: What do the following printing terms refer to?

a. BaT
b. Shore
c. Deckling
d. 100% rag
e. Serigraphy
f. Mitography
g. REDO

ANSWERS:
a. Bon a tirer, or good to pull. It's an old French printing term for the guide print used by the printer during the run, signed by the artist., and collected by vampires.
b. The hardness scale of a squeegee, or a place where screen printers would rather be than in the shop.
c. The term for the ripped raw edge on some types of art paper or those rotten planks outside your back door.
d. Refers to paper made with cotton, not trees, or your favorite old T-shirt.
e. A fancy name for screen printing from the Greek "silk writing."
f. Another fancy name for screen printing, like we didn't have enough?
g. Probably the foulest four-letter word that you'll ever hear in your shop.


Terms:

Did you enjoy this article? Click here to subscribe to the magazine.